Chat with us, powered by LiveChat
СПЕЦИАЛИЗИРАНА ГРИЖА

Ортодонтско лечение

Подходящо е за теб, ако имаш неправилно подредени, струпани или завъртяни зъби; усещаш проблем със захапката си; зъболекар те е посъветвал, че имаш нужда от подобно лечение.

Продължителност: между 6 месеца и 3 години

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕШ

Предимства на ортодонтското лечение

 • Най-добрата опция да се избегнат бъдещи проблеми с долночелюстната става, неравномерно изтриване на зъбите и неправилното им натоварване при дъвчене.
 • Това е лечение без ограничения във възрастта подходящо е за теб, детето ти, а дори и родителите ти(особено в комбинация с друг вид лечение например имплантологично).
 • Това е дългосрочно лечение и изисква хигиена и мотивация.
ПО ВРЕМЕ НА ПРОЦЕДУРАТА

Step by Step

 • Взима се отпечатък от зъбите ти, по който се изработват модели. Назначава се направление за две рентгенови снимки.
 • Прави се подробен анализ на моделите и рентгеновите снимки, на базата на който се изготвя план и се избира метода на лечение.
 • Апарaтчето (снемаемо или не) се поставя от специалиста и се дават указания за носене и хигиена.
 • Поддържащите визити при ортодонт са приятни и не са свързани с продължителни манупулации.
 • На финала на лечението ще имаш хармонично и функционално подредена усмивка.

Брекети и ортодонт – или как мечтаната усмивка се превръща в реалност!

Все по-често, макар и в различна възраст, голям брой хора се нуждаят от ортодонтска намеса и последващо лечение на своите зъби. Ако и ти си един от тях, бихме искали да ти кажем, че няма от какво да се страхуваш! Опасенията от евентуална предстояща болка не бива да взимат превес над мотивацията ти за постигане на здрава и сияйна усмивка. Брекети и ортодонт са две понятия, неразривно свързани помежду си в контекста на ортодонтията. Научи повече за необходимостта от поставяне на брекети и цялостната процедура по лечение на неправилно подредените зъби на по-долните  редове.

Брекети и ортодонт – връзка между двете понятия

Ортодонтско лечение 1
Ортодонтско лечение - специализирана клиника

Брекетите представляват метод за лечение на зъбите, необходим в случаите, в които те са неправилно подредени. Разбира се, всеки случай е много индивидуален, така че няма единно правило, което да е възможно да се прилага при всички пациенти. Възможно е да е налице проблем със захапката или пък зъбите да са струпани или завъртяни така, че да притискат съседен зъб.
Ортодонтът е онзи специалист, който би могъл да извърши прегледа и да те насочи към лечение, изискващо поставянето на брекети. Негова задача е да ти помогне и, в резултат, макар и понякога с бавни, но винаги сигурни крачки, ще достигнеш до отличен резултат. След завършването на всички необходими процедури, здравата и красива усмивка ще е налице, като награда за търпението и отделеното време.

Какво представляват брекетите?

Брекетите представляват дъга, която обхваща изцяло горните или долните зъби. Върху дъгата има пластини, които се залепват поотделно върху повърхността на всеки зъб, като по този начин го притискат и коригират съществуващия проблем. Самите брекети биха могли да се изработят от метал или керамика.

 • Метални брекети

Металните брекети понякога се бъркат с традиционните шини, състоящи се единствено от метални дъги, притискащи зъбите отгоре или отдолу. Макар материалът на изработка да е един и същ, брекетите, поставени от ортодонт, са много по-незабележими. Основната им задача е да коригират усмивката, но без да причиняват осезаема болка в устатата ти. Ортодонтът стяга брекетите до необходимото ниво, а натискът, който те оказват, коригира усмивката и прави зъбите по-равни, един спрямо друг. В някои случаи, той въздейства и върху захапката на пациента.

 • Керамични брекети

Керамичните брекети,  поставени от ортодонт, много наподобяват металните. Разликата се крие в това, че цветът на керамиката, от която са изработени, се приближава максимално до цвета на зъбите. Това ги прави още по-незабележими, особено когато се усмихваш! Не забравяй обаче, че който и вид брекети да избереш, ще трябва да си създадеш и навици за по-редовна устна хигиена. Така ще предпазиш зъбите си от кариеси и възможни усложнения в хода на лечението.

Кога се налага поставянето на брекети?

Ортодонтско лечение 2
Ортодонтско лечение - елате при нас!

Необходимостта от поставяне на брекети от ортодонт върху горните или долните зъби, а, в някои случаи, и на двете места, се определя от индивидуалния проблем на всеки пациент. Преценката дали да се поставят брекети се извършва от ортодонт. Той проследява движението на зъбите в цялата устна кухина. В случай, че има несъвършенства, които увреждат правилната захапка или водят до притискане на зъбите един в друг, се налага поставянето на брекети.
Ортодонтът би могъл да прецени и доколко тежки са деформациите и изкривяванията в твоята уста. Имай предвид, че не винаги брекетите са най-подходящият метод за лечение. Във всички случаи обаче, ти препоръчваме да се консултираш със своя специалист-ортодонт. По този начин ще направиш крачка напред към здравето на своята усмивка!

Брекети и ортодонт – От значение ли е възрастта на пациентите?

В зависимост от възрастта на пациентите, се определя доколко развита е костната система в устната кухина.
При по-малките, преди достигане до пълнолетите, тя все още не е напълно развита и затова по-лесно се поддава на външно влияние и намеса. Затова и често брекетите се поставят на децата. По този начин, дори и за по-кратък период от време, натискът на пластините под зоркото око на специалист-ортодонт има възможността да коригира непавилното разположение на зъбите или захапката.
Разбира се, има и много случаи, в които ортодонтът поставя брекети и на възрастни пациенти. Макар техните кости в областта на устната кухина да са вече оформени, това не означава, че са закъснели твърде много и позитивен резултат не би могъл да е налице. Много вероятно е обаче лечението с брекети при тях да продължи за по-дълъг период от време. Ако и твоят случай е такъв, не се тревожи! Позволи на мисълта за крайния резултат да те кара да се усмихваш все по-широко!

Продължителност на лечението

Продължителността на лечението с брекети се определя от твоя ортодонт, спрямо индивидуалния случай. Още преди изработката и поставянето на брекетите, се прави план от ортодонта, в който се описват ясно проблемите и необходимите корекции в твоята усмивка. Ортодонтът ще назначи и редовни прегледи, които е важно да посещаваш, за да се проследи напредъка на промените. При някои хора това отнема по-малко време – около една година, докато при други брекетите остават върху зъбите в продължение на до две години.
Имай предвид, че за да са налице позитивни резултати, освен натиска на брекетите върху зъбите, е важна правилната поддръжка на устната хигиена само в няколко стъпки.

Поддръжка на брекетите в ежедневието

Ортодонтско лечение 3
Ортодонтско лечение - за по-хубава усмивка

Веднъж поставени от ортодонта ти, брекетите се превръщат в допълнителна твоя грижа. Те изискват търпение и постоянство.

 • Устна хигиена

На първо място по важност, е редовното миене на зъбите след всяко хранене. Тъй като брекетите се поставят от ортодонта върху всеки зъб, а отделните пластинки са свързани помежду си в една цялостна дъга, това увеличава многократно броя на местата, в които би могла да се задържи храна. Миейки зъбите и брекетите редовно, значително се намалява вероятността от натрупване на зъбна плака, образуване на кариеси и лош дъх.

 • Хранене

Когато ортодонтът постави брекети, той ще ти разясни кои храни е препоръчително да избягваш или, по-точно, до кои навици на хранене е желателно да не прибягваш. Така, например, отгризването на една твърда, макар и сочна ябълка, може частично да изкриви и повреди формата на дъгата на брекетите. Ортодонтът преценява какъв точно натиск трябва да оказват те, но ако брекетите се деформират, задачата им да коригират захапката и подредбата на зъбите по правилния начин, ще се окаже напълно невъзможна.
Сладките храни с по-лепкава консистенция също не са сред най-добрите приятели на брекетите. По-добре ги избягвай, за да не се затрудниш с почистването им след приключване на храненето!

 • Редовни прегледи

Редовните прегледи при ортодонт са неизменна важна част от лечението с брекети. Твоят дентален специалист ще определи периода от време, през който е наобходимо да посещаваш кабинета му за преглед. Редовните консултации, свързани с брекетите, с ортодонт, не само ще спомогнат за по-бързото и ефективно протичане на лечението, но и ще те обогатят с повече информация за начина, по който се променя усмивката ти със седмиците и месеците.

Поставяне на брекети от ортодонтите в The Smile Company

Знаем, че цената на брекетите, поставени от ортодонт, често играе важна роля при избора на дентална клиника и специалист. Не пропускай да хвърлиш поглед върху ползите и преимуществата, които предлагаме ние, в The Smile Company, предоставяйки ти индивидуален план за лечение и поставяне на брекети от ортодонт. Съотношението между цена и качество е сред ключовите принципи, от които се ръководят нашите специалисти. А всеки от тях е тясно специализиран в своята област, за да ти гарантира максимално ефективни резултати и високо качество от назначеното лечение.

 

Брекети и ортодонт – връзка между двете понятия
Какво представляват брекетите?
Кога се налага поставянето на брекети?
Брекети и ортодонт – От значение ли е възрастта на пациентите?
Продължителност на лечението
Поддръжка на брекетите в ежедневието
Поставяне на брекети от ортодонтите в The Smile Company

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg