Chat with us, powered by LiveChat

Пълно възстановяване на усмивката: замяна на един зъб

В случай на повече от един загубен зъб най-популярният вариант за възстановяване са изкуствените челюсти, които обаче крият доста недостатъци. Такива са например разместванията докато говорите, които могат да причинят не само социално неудобство, но и разранявания на устната кухина. Най-добрата алтернатива на изкуствените челюсти представляват денталните импланти, които ще се превърнат в естествена част от усмивката ви, без да се налага да ги вадите от устата. В случай, че липсват всички или повечето зъби от устата ви, най-удобният вариант са имплантите с индивидуални коронки, свързване с мост,  фиксирана протеза, поддържана от импланти или подвижна протеза, стабилизирана с импланти.

ПОДМЯНА НА НЯКОЛКО ЛИПСВАЩИ ЗЪБА С МОСТ

Най-добрата алтернатива при няколко липсващи зъба е всеки от тях да се замести с имплант поотделно. Така се осигурява възможно най-качествената поддръжка с времето, което ще рече, че са и по-дълготрайни. В случай, че по една или друга причина тази възможност е ограничена обаче може да изберете да ви се постави мост, поддържат от импланти. Мостът позволява да предпазите съседните на повредените зъби, а освен това стимулира челюстната кост, за да не атрофира с времето.

ФИКСИРАНИ ПРОТЕЗИ, ПОДДЪРЖАНИ ОТ ИМПЛАНТИ

В случай, че ви липсват всички зъби от долната или горната челюст (или в случай, че са толкова увредени, че се налага да се извадят), протезата може да се фиксира и върху импланти. По тизи начин също ще предотвратите изтъняването на челюстната кост, а новите ви зъби ще са фиксирани здраво и няма да се разместват. Зъболекарят ви може да сваля протезата, само когато има нужда от поправка и почистване.

ПОДВИЖНА ПРОТЕЗА СТАБИЛИЗИРАНА С ИМПЛАНТИ

Ако ви липсват всички зъби от долната челюст, вашият зъболекар може да стабилизира протезата с помощта на няколко импланта. Тази процедура позволява стабилно захващане на конструкцията и предотвратява размествания, но същевременно е лесна за сваляне и ежедневно почистване.

ЗАМЕСТВАНЕ НА ЕДИНИЧЕН ЛИПСВАЩ ЗЪБ

Загубата на единичен зъб може да се случи на всеки, независимо от възрастта или общото му здравословно състояние. За щастие, липсата е лесно поправима. Единичен липсващ зъб може да се замени с дентален имплант без никакъв риск от увреждане на съседните здрави зъби. Върху поставения имплант се завива настройка, която служи за основа на бъдещата коронка – новия ви зъб. Ето кои са етапите от лечението:

ПЛАНИРАНЕ

Планирането на зъболечението с дентален имплант задължително включва преглед, рентгенова снимка и отпечатък от съществуващите зъби. Като разполага с този ресурс, зъболекарят ви ще може да изработи модел, по който да определи положението на импланта.

В случай, че сте изгубили зъба си преди повече време, е възможно челюстната кост, в която са били корените му, да е започнала да изтънява. В такъв случай може да се наложи да се добави костна тъкан.

ПОСТАВЯНЕ НА ИМПЛАНТА

Процедурата по поставянето на дентални импланти е относително безболезнена, но възстановяването на костта и венците се случва в продължение на няколко месеца (между 2 и 6). Чак след това може да се постави и коронката, така че новият ви зъб да е напълно завършен. Преди да дойде този момент върху импланта се поставя заздравителна надстройка или временна коронка, чиято функция е да оформят мястото на новия зъб. В някои случаи може да получите временната коронка още в деня на имплантирането и да се храните, усмихвате и говорите спокойно без да чакате изтичането на възстановителния период.

ПОСТАВЯНЕ НА КОРОНКАТА

За да се постави финалната коронка е необходимо да се е осъществила вече остеоинтеграция (свързване) между костта, импланта и венеца, т.е. костта да се е свързала успешно с организма. Поради това между операцията за поставяне на импланта и процедурата по поставяне на коронката има период на заздравяване, който обикновено варира между 2 и 6 месеца. Това, което ще забележите моментално след завършването на всички процедури обаче, е колко естествено изглежда и се усеща денталния имплант в устата. Никой не би могъл да предположи, че заместеният зъб не е естествен, а вероятно и самите вие бихте били склонни да забравите, че не сте родени с него.

Наши потребители се интересуват от лечение на пародонтит.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg