Chat with us, powered by LiveChat

Повторно лечение на коренови канали. Кога зъбът не оздравява след ендодонтско лечение?

Често болните коренови канали на зъбите не предизвикват никакви симптоми преди да са прераснали в пулпит или периодонтит – заболявания, които обаче няма как да останат незабелязани. Лечението на кореновите канали е наложително, за да се отстрани инфекцията и облекчи възпалението. Обикновено то включва три основни стъпки – механична и химична обработка и след това херметическо затваряне на каналите.

КОГА ЗЪБЪТ НЕ ОЗДРАВЯВА СЛЕД ЕНДОДОНТСКО ЛЕЧЕНИЕ?

За съжаление обаче не винаги зъбът оздравява според очакванията и понякога се налага  да бъде лекуван отново. Една от най-разпространените причини за това е, че каналът на зъба може да не е бил изцяло обработен и съответно възпалението не е било доизлекувано. В някои случаи кореновите канали могат да са с по-сложна структура и да съдържат трудни за достигане участъци със стеснения или извивки. Ако тази специфика не е била забелязана от стоматолога при първичното лечение, има вероятност възпалението да продължи да се развива и съответно да се наложи повторното му третиране.

Друга често срещана причина лечението да е било неефективно е в случай, че  възстановяването на зъба се е забавило след лечението на каналите. Препоръчително е поставянето на коронка на зъба да се случва непосредствено след него и процесът на оздравяване да се наблюдава, тъй като неточна, пукната или счупена зъбна коронка би могла да изложи каналите на нова инфекция.

И все пак в случай, че ендодонтското лечение се е оказало неефективно първия път, не бързай да обвиняваш стоматолога си. Понякога повторното лечение се налага поради простата причина, че е възникнал друг проблем, който застрашава оздравителния процес – например нов кариес, който излага лекувания коренов канал на нови бактерии.

Всички тези рискове крият след себе си възможност от възпалителен процес около лекувания зъб. Това ще компрометира лекувания зъб и тези около него.

ПОВТОРНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЗЪБ

Повторното лечение има за цел да премахне новата инфекция или да се справи с анатомични особености на зъба, за да се обработят и запълнят каналите коректно. Понякога общопрактикуващият стоматолог не е в състояние да направи това и е препоръчително пациентът да се обърне към специалист по кореново лечение. Ендодонтистът разполага със специална оптична апаратура, наречена стоматологичен микроскоп. С помощта на съвременни методи и технологии разглежда всички особености на кореновите канали, с което може да гарантира ефективността на процедурата.

АЛТЕРНАТИВАТА НА ВАДЕНЕ НА ЗЪБ

Важно е да се отбележи, че повторното лечение често отнема повече време и усилия в сравнение с първичната терапия, но обикновено това е и единствената алтернатива на изваждането на зъба. Макар той винаги да може да се замени с имплант, мост или протеза, запазването на естествените зъби винаги е за предпочитане. Затова не се учудвай, когато зъболекарят ти настоява за предприемане на всички възможни мерки за запазването им в устата.

Коронка на зъб цена – Разгледайте всички наши предложения.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg