Chat with us, powered by LiveChat

Методи за възстановяване на усмивката – протеза и имплант?

Рядко се замисляме колко важна роля изпълняват зъбите ни – не само когато ни позволяват да се храним пълноценно, но и в социален аспект. Зъбите ни дават възможност да се усмихваме, да говорим уверено, да поддържаме самочувствието си и да даваме най-доброто от себе си. Поради това загубата им носи неприятни последици не само за физическото ни здраве, но и за самото ни емоционалното състояние.

ПРОТЕЗА ПРИ ИЗВАДЕНИ И ПАДНАЛИ ЗЪБИ

За съжаление с напредването на възрастта броят на падналите или извадени зъби често се увеличава и може да се стигне дори  до изцяло обеззъбване. Когато това се случи пациентите най-често избират да им се изработят протези – изкуствени челюсти, които се слагат през деня, за да заместят естествените зъби. Макар протезите да позволяват пълноценно хранене и говорене, носенето им почти винаги е свързано с неудобство и раздразнение, тъй като са нестабилни и при движение на челюстта се разместват. Макар да носят временно облекчение, широко рекламираните гелове, които се използват, за да ги държат неподвижни, не са най-сигурното решение.

СЛУЧАИ, В КОИТО ПРОТЕЗАТА НЕ ПОМАГА

Друг проблем, който протезите не могат да разрешат, е стопяването на костта, към която са прикрепени зъбите. Установено е, че когато зъбите липсват, костта изтънява, а това променя структурата на цялото лице – то хлътва и се състарява допълнително.

ДЕНТАЛНИ ИМПЛАНТИ ВМЕСТО ПРОТЕЗИ

За щастие има алтернатива. Денталните импланти не само няма да изпаднат от устата при никакви обстоятелства, но и възпрепятстват стопяването на костта. В наши дни процедурата по поставянето им е усъвършенствана до степен, в която се изпълнява като рутинна, а предимствата им пред всеки друг метод за възстановяване на усмивката са безспорни.

ПРЕДИМСТВА НА ИМПЛАНТИТЕ

Заместването на липсващ зъб с дентален имплант не изисква пилене на съседните здрави зъби, каквато е практиката при поставяне на коронка или мост. Същевременно са също толкова стабилни и сигурни, колкото и естествените зъби. Изработват се от биологично съвместими материали, които не позволяват отхвърляне от човешкия организъм, а друго изключително предимство е дългият им срок на годност. С правилна грижа и поддържане имплантът може да служи цял живот, също както естествените зъби, без никой да е в състояние да забележи разликата.

Друго предимство е повишаването на чувствителността в устната кухина. При зъбните протези тя е леко понижена, поради което пациентът рискува по-чести изгаряния от гореща храна или напитки. При имплантите такъв риск липсва, тъй като привикването към тях става сравнително бързо, а усещането в устата е същото като при естествените зъби.

Може би най-големият недостатък на имплантите е цената, която за съжаление е непосилна за много от изцяло обеззъбените пациенти. В такива случаи е препоръчително поставянето на импланти само на стратегически места в устата. По този начин също няма опасност от стопяване на костта под венеца и хлътването на лицето, а и закрепването на протезата ще е много по-стабилно и няма да изисква фиксиращ гел.

Наши потребители се интересуват от зъбни импланти София.

Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg