Chat with us, powered by LiveChat

Какво представлява ендодонтското лечение и как да разбера имам ли нужда от специалист?

Ендодонтистът е стоматолог, който се е специализирал в лечение на каналната система на зъба (наречен още „ендодонт“). Често той е и единствената надежда за запазването на естествената здрава усмивка.

ПРИЧИНА ЗА ПРОБЛЕМИ С КОРЕНИТЕ НА ЗЪБА

Причините за проблеми с корените на зъба са тежки форми на кариес, травми и дълбок костен джоб (чест симптом на пародонтоза). В такива случаи стоматологът отстранява централната част на зъба, наречена пулпа. Тъй като в нея се намират нервът и кръвоносните съдове на зъба, в по-тежките случаи на заболявания може да се усеща болка при дъвчене или дори само при докосване. Именно тя е показател, че тъканта на пулпата умира и трябва да се вземат спешни мерки.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛЕЧЕНИЕТО НА КАНАЛНАТА СИСТЕМА?

Първата стъпка за лечение на каналната система се състои в изчистването ѝ от бактерии и разпадни продукти от умиращата тъкан на пулпата. Това включва механична обработка и промивка със специални химични разтвори. Следващата стъпка е херметичното запечатване на каналите, така че да бъдат напълно изолирани от контакт с други бактерии отвън. Макар на теория процедурата да не е сложна, в много случаи структурата на каналите налага тя да се прави особено внимателно. Когато са много тесни и извити има възможност част тях да остане необработена. В такива случаи макар болката да е спряла за известно време, инфекцията е останала в зъба и се разпространява към костта и съседните зъби. Болката се връща по-силна, а последствията често са толкова тежки, че няма гаранция, че зъбът може да бъде запазен.

В КОИ СЛУЧАИ ТРЯБВА ДА ПОТЪРСИМ ЕНДОДОНТИСТ?

Ако имате сходен случай, не е препоръчително да разчитате единствено на общия си зъболекар – потърсете специалист по каналите. Ендодонтистът разполага с необходимата апаратура за наблюдение, обработка и херметизиране на каналите, наречена ендодонтски микроскоп. А и в днешно време еднодонтията е достатъчно напреднала, за да даде шанс дори на зъби, които според рентгеновата снимка изглеждат обречени.

Химичните препарати, които се използват за промиване на разпадните продукти и отпилките (фини отпадни частици отделяни при изпиляването на зъб) успяват умело да унищожат по-голямата част от микроорганизмите в каналната сиситема, а останалите са затворени херметично от околната среда, така че да се ограничи токсичното им действие.

Кореновото лечение се извършва безболезнено и в едно посещение. Изключение правят само случаите на повторно лечение, когато кореновият канал вече е лекуван веднъж, но инфекцията не е била изчистена изцяло. При тези обстоятелства лечението е по-дълго и по-тежко, но въпреки това има немалък шанс за успех.

Коронка на зъб цена – Повече информация ще може да намерите на сайта ни.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg