Chat with us, powered by LiveChat

Какво представлява денталната имплантология? Често задавани въпроси

Дали поради травми или заболявания, никой не е застрахован срещу загуба на зъб. За щастие, съвременната стоматология ни позволява да възстановяваме липсващите зъби така, че никой да не е в състояние да отгатне загубата им. През последните 20-25 години денталната имплантология отбеляза значително развитие и в момента е най-бързо напредващият дял на стоматологията. Това важи както в световен мащаб, така и в по-тесни граници – все повече български зъболекарски кабинети предлагат лечение с импланти, а и все повече пациенти се уверяват в ефективността на тази методика. Денталните импланти са подходящо лечение както за единична загуба на зъб, така и за възстановяване на усмивките на изцяло обеззъбените пациенти. Събрахме на едно място най-често задаваните от пациентите въпроси, така че да си в състояние сам да преценищ дали имплантът е най-подходящото решение и за твоята усмивка.

ИМА ЛИ ГАРАНЦИИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО С ИМПЛАНТИ?

Гаранцията е търговско понятие, което не е напълно адекватно за сферата на медицината. И все пак е правилно пациентът да се интересува от качеството на извършваната манипулация. Най-сигурният начин да бъдеш уверен в качеството на резултата е да избереш правилния специалист за процедурата – дали има необходимата квалификация и опит за извършването ѝ, дали кабинетът му разполага с нужната апаратура и материали. Това са няколкото съществени въпроса, на които пациентът трябва да си отговори преди да предприеме лечение с импланти.

КАКВА ТРАЙНОСТ ИМАТ РЕЗУЛТАТИТЕ?

Когато лечението е добре планирано и добре извършено, а пациентът е поел ангажимента да поддържа резултатите, вече можем да говорим и за гаранция. Имплантът не е временно решение на проблема с липсващите зъби. При правилна поддръжка може да ти служи с цели десетилетия без да се износи или повреди. Световната статистика сочи, че в периода, в който костта се свързва с импланта, рискът за неуспех е най-голям – около 4%. Следващият критичен период е в първата година след поставянето му, когато се изгубва още 1% от поставените импланти в световен мащаб.

В следващите години шансът да изгубите импланта си е същият като този да изгубите някой от естествените си зъби. В специализираната общност на стоматолозите в света все повече се налага становището, че когато лечението е добре планирано (размер на импланта, обем на костта, състояние на меките тъкани около импланта и т.н.) и качествено извършено, резултатите са доживотни. За това, разбира се, трябва да допринесе и самият пациент, като поддържа добра лична хигиена и не пропуска двата препоръчителни профилактични прегледа.

ВРЕДИ ЛИ ДЕНТАЛНИЯТ ИМПЛАНТ НА КОСТТА НА ЧЕЛЮСТТА?

Тъкмо обратното. Когато загубим зъб костта под него започва да атрофира и изтънява с по половин милиметър на година. Външно това си проличава, когато страните на лицето хлътнат и овалът му се промени безвъзвратно. Денталният имплант възпира костната атрофия и съответно колкото по-скоро замени изгубения зъб, толкова по-малка е вероятността лицето да се деформира.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ИМПЛАНТА?

Поставянето на дентален имплант  на мястото на един липсващ зъб е възможно най-щадящото лечение, тъй като не изисква изпиляването на съседните зъби, както е например при поставянето на мост. Що се отнася до изцяло обеззъбените пациенти, предимството на импланта е, че значително улеснява бъдещо фиксиране на протеза. Имплантът е и чудесно решение, в случай, че желаете да смените изкуствените челюсти с неподвижна конструкция – протезиране с мост.

СКЪПО ЛИ Е ЛЕЧЕНИЕТО С ИМПЛАНТИ?

Лечението с дентални импланти е най-ефективният и същевременно най-щадящ метод за възстановяване на усмивката. Поради това, а и поради скъпите материали, които се използват, лечението с дентален имплант не се счита за евтино. Въпреки това в последните години се забелязва поевтиняване на процедурата. Тя навлиза все по-масово в зъболекарските кабинети и се усъвършенства. Денталният имплант става все по-достъпен, поради простата причина, че технологията се усъвършенства и рискът поради неопитност на специалистите е значително по-малък.

България е една от държавите с най-ниска цена на денталния имплант, поради което при нашите специалисти идват пациенти от цял свят.

ИМА ЛИ НУЖДА ОТ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

Панорамната рентгенова снимка на зъбите е задължителна. По преценка на имплантолога може да се наложи да се направи и скенер на челюстната кост, за да се види дали има нужда от процедура по заместване на кост. При пациенти с придружаващи заболявания може да се назначи изследване на кръвна картина (кръвна захар, левкоцити и т.н.).

КАКЪВ Е РИСКЪТ ОТ ОТХВЪРЛЯНЕ НА ИМПЛАНТА?

За изработката на дентален имплант се използва елементът титан. Характерно за този метал е, че организмът не го разпознава като чуждо тяло. Неуспешната интеграция на импланта с челюстната кост е изключително рядка – около 4%.

Причината не е в имунна реакция, а в различното време, което е необходимо на различните видове тъкани за да заздравеят. Тъканта на венеца се възстановява за около две седмици, докато на костта ѝ е необходимо двойно повече време. В процеса по заздравяване тъканта на венеца произвежда млади клетки, които понякога могат да минат между импланта и костта, изолирайки ги едни от други.

В такива случаи отстраняваме неуспешния имплант и го поставяме наново за сметка на клиниката.

КОГА Е НЕОБХОДИМА ПРОЦЕДУРА ПО ЗАМЕСТВАНЕ НА КОСТ?

Тъй като денталният имплант се поставя в костта на челюстта, за да се интегрира е нужно тя да бъде в добро състояние. Допреди по-малко от 10 години поставянето му на пациенти, чиято кост е изтъняла и атрофирала, беше невъзможно. В днешно време обаче успешно прилагаме процедура по заместване на кост. Някои пациенти неправилно смятат, че процедурата представлява присаждане на кост. В действителност се стремим да създадем биологично пространство и условия, в които организмът сам образува костта в зоната, където тя е била загубена.

ВЛИЯЕ ЛИ ДЕНТАЛНИЯТ ИМПЛАНТ НА ЧУВСТВИТЕЛНОСТТА НА ЗЪБИТЕ?

Връзката на импланта с костта е дори по-здрава, отколкото на естествения зъб. Поради това чувствителността след поставянето му не е повишена и няма риск от повреда поради прекалено стискане на челюстите при хранене например. От изключително значение е обаче как точно ще бъде изработена протетичната конструкция, така че горните и долните зъби да се допират хармонично и естествено при затворена челюст.

КОЛКО ТРАЕ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯТ ПЕРИОД И ЩЕ ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ БОЛНИЧНИ?

Възстановителният период е индивидуален. Зависи от процедурите, които са били извършени – дали е имало процедура по костозаместване, увеличаване на обема на костта и т.н. За разлика от преди 20 години процедурите в днешно време са много по-опростени и много по-неинвазивни.

Използването на болнични не винаги е наложително, а е по-скоро въпрос на вашето лично предпочитание и комфорт. Можете да планирате операцията за поставяне на дентален имплант в удобно за вас време. Болката след поставянето му е слаба и лесно се контролира с обезболяващи. Обикновено по-голям проблем за пациента представлява оттокът, който в повечето случаи изчезва до 3-4 дни.

Зъбни импланти цени – Разгледайте другите наши предложения.

Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg