Chat with us, powered by LiveChat

Как здравето на зъбите определя общото ви здраве?

Ако очите са прозорец към душата, то устата е прозорец към цялостното здравословно състояние. Връзката между красивата бяла усмивка и общото ти здраве може да те изненада, но е факт, че почти всяко физическо неразположение дава отражение и по устната лигавица и състоянието на зъбите. Дехидратацията например се отразява пряко върху дъха ти, прекомерното разрастване на венците би могло да е показател за хормонални проблеми, а тъмното им оцветяване може да подскаже за проблем с бъбреците.

КАК СЕ ОТРАЗЯВАТ ПАРАДОНТИТЪТ И ГИНГИВИТЪТ?

И все пак макар в повечето случаи неприятностите със зъбите и венците да са само симптоми, понякога те може да се окажат и причината за заболявания на други части от тялото. Пародонтитът и по-леката му форма гингивит например се отразяват пряко върху здравето на сърцето ти. Според мнозина специалисти причината е, че малки количества от „лошите“ бактерии в устата попадат в кръвообращението, докато дъвчем. Така, намиращи се в кръвоносните съдове, тези бактерии са в състояние да образуват блокажи. Тази теория се подсилва и от намерени от учените фрагменти от пародонтални бактерии в атеросклеротични кръвоносни съдове.

КАКЪВ Е РИСКЪТ ОТ РАЗВИТИЕТО НА ДИАБЕТ?

Доказано е още, че диабетът се среща по-често при пациенти с болни венци или пародонтит. Според проучване от 2008 г., при хората, които имат повече заболявания на венците, рискът от развитие на диабет тип 2 е двойно по-голям отколкото при хората, които нямат проблеми със зъбите.
Дали диабетът в този случай е причина, или следствие на възпалените венци, все още остава под въпрос, но едно едно е неоспоримо – всяко възпаление в организма отслабва съпротивителните сили и способностите му. В този случай това би могло да е и способността му да обработва захар.

ПРОБЛЕМИТЕ СЪС ЗЪБИТЕ СА ПРИЧИНА ИЛИ СЛЕДСТВИЕ НА ДРУГО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Според друго медицинско проучване възпалените венци оказват влияние и върху риска от пневмония. Резултати сочат, че броят на възрастни пациенти, които развиват пневмония е с 3,9 пъти по-висок, при тези, които имат заболявания на венците.
Макар в повечето случаи да не е съвсем ясно дали проблемите със зъбите и венците са причина или следствие на друго заболяване, е факт че ако обръщаш достатъчно внимание на здравето им, ще допринесеш за здравето на целия си организъм. Това се постига по два начина – първо, здравите зъби ти позволяват да се храниш пълноценно, и второ – наблюдението на симптомите води до навременно поставяне на диагноза за което и да е заболяване. А това съответно води до неговото излекуване или контролиране. Не забравяй хигиената и не пропускай профилактичните прегледи при стоматолог два пъти годишно. Така вероятността да ти се наложи да отидеш на лекар с истинско оплакване ще е значително по-малка.

Научете повече за лечението на пародонтит на нашия сайт.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg