Chat with us, powered by LiveChat

Как влияе тютюнопушенето на лечението с дентални импланти?

Пушенето е вредно. Наясно сме, че и за теб това едва ли е нова информация. Това, което може би не знаеш обаче, е че не само белите дробове и сърцето ти могат да пострадат.

Тютюнопушенето е влияе зле на зъбите и венците и дава съществен принос за развитието на пародонтоза. От своя страна пък пародонтитът е една от основните причини за загуба на зъби. Добрата новина е, че изгубените зъби могат лесно да бъдат възстановени чрез поставяне на дентални импланти. Лошата е, че дори тогава тютюнопушенето може да докара лоши последствия.

Цигареният дим забавя и понякога дори възпрепятства възстановяването на венците и челюстната кост след поставянето на имплант. Периимплантитът е заболяване, при което зловредни бактерии заразяват зъбните импланти. Последствията са атрофиране на челюстната кост, поява на джобове във венците, кървене и разклащане на новите ви зъби.

Означава ли това, че е задължително да откажете цигарите преди да се подложите на операция за поставяне на имплант? Всеки стоматолог би ви препоръчал да предприемете тази стъпка, за да сведете до минимум рисковете от неуспех, но дори и да пушите е възможно да се сдобиете с имплант. В тази статия ще разгледаме подробно какви са вашите опции в случай, че сте пушач.

ПО КАКЪВ  НАЧИН ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ЗАСЯГА ЗЪБНИТЕ ИМПЛАНТИ?

Никотинът намалява кръвния поток, което в случай но поставяне на имплант може да има негативни последици. През възстановителния период след операцията ще имате нужда от богато кръвноснабдяване на засегнатите тъкани, за да си осигурите правилно и бързо заздравяване на имплантираното място.

Друг фактор, който може да попречи на възстановяването, е димът, който може да „изгори“ тъканите в устата. В резултат на това горният слой на кожните клетки се сгъстява и създава повече влакнеста тъкан вместо кост, в която са фиксирани имплантите. Димът уврежда и слюнчените жлези, което възпрепятства отмиването на бактериите и увеличава риска от инфекции.

В зависимост от състоянието на вашите венци и подлежащата им челюстна кост е възможно някои стоматолози да откажат да ви поставят имплант, а пушенето е един от факторите, които ги увреждат тези тъкани в най-голям процент.

ПО-БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЦИГАРИ?

Електронните цигари съдържат малка камера с вътрешна никотинова течност, която се нагрява и изпарява. Течността се превръща в пара, а не в дим, което прави електронните цигари по-малко заплашителни спрямо обикновените. Въпреки това рискът продължава да е по-голям спрямо този за непушачите.

КАК МОЖЕТЕ ДА ПОДПОМОГНЕТЕ ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, В СЛУЧАЙ, ЧЕ СТЕ ПУШАЧ?

Най-доброто, което можете да направите, е да спрете цигарите поне седмица преди процедурата по имплантиране. В този случай вашият зъболекар най-вероятно би ви предписал и антибиотик, за да намали шансовете за инфекция.

По време на периода на остеоинтеграция (свързването на импланта с костта) също е необходимо да избягвате пушенето. Лошата новина е, че този етап продължава  минимум два месеца. Добрата – че ако успеете да не пушите два месеца, вероятно ще сте успели да се преборите с никотиновата зависимост и завинаги.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ, АКО ПРОДЪЛЖИТЕ ДА ПУШИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗСТАНОВИТЕЛНИЯ ЕТАП?

Случаите на неуспешно интегриране на денталните импланти в костта на непушачите достига едва 1,4%. За съжаление при пушачите този процент е почти 16 пъти по-висок. Пушенето оказва негативно влияние върху всеки етап на имплантирането и най-доброто, което можете да направите за себе си, е да откажете цигарите. Дайте време на организма си да се възстанови, а ние можем само да гарантираме, че след това изкушението да пушите ще бъде значително по-малко. Отказът от цигарите ще ви донесе единствено полезни ефекти, при това в дългосрочен план.

Зъбни импланти цени – научете повече на сайта ни.

Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg