Chat with us, powered by LiveChat

Често задавани въпроси за пародонтология

Обикновено причините за това венците да започнат да се отдръпват от зъбите са три – пародонтално възпаление, оклузална травма (травма в следствие на неправилна захапка) и най-тривиалната – грешна техника на четкане на зъбите. Независимо каква е причината, съвременната стоматология е в състояние да излекува това състояние. Съществуват определени хирургични манипулации, с които можем успешно да възстановим покритието с венец на оголените корени на зъбите, но на първо място трябва да се отстрани причината. Ето някои от най-често задаваните въпрос от пациентите, които са се сблъсквали с това състояние.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРОДОНТИТЪТ?

Пародонтитът е заболяване на зъбозадържащия апарат, т.е. на венците и костта под тях. Поради натрупване на плака и зъбен камък венците започват да се отдръпват от зъбите и оставят корените им незащитени. Заболяването може да се обостри до там, че костта под венеца да изтънее – т-нар. „стопяване“. В следствие се появават джобове във венците, зъбите се разклащат и започват да падат.

КАКВО Е СЪВРЕМЕННОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТ?

Лечението се провежда под формата на чести професионални почиствания. Периодично се налага по-дълбоко почистване, замервания на дълбочината на джобовете, а в някои случаи може да се приложи и антибиотично лечение.

КАК СЕ ЛЕКУВА СТОПЕНАТА КОСТ?

За лечението на стопената кост има много методи, но първо трябва да се изолира причината за стопяването й. Най-често това е пародонтално заболяване около един или няколко зъба.

КАК СЕ ЛЕКУВА ПАРОДОНТИТ В НАПРЕДНАЛ СТАДИЙ?

Причината за поява на породонтит най-често са бактерии, обитаващи плаката и зъбния камък. Когато зъбният камък се намира по-долбоко, под линията на венеца, се прилага кюретаж, т.е. дълбоко почистване. Процедурата се извършва с упойка и не смущаваща за пациента. Следващата стъпка е заглаждането на кореновата повърхност, а на финала може да се изпишат антибиотици, с които окончателно да се възпре развитието на бактериите. Често лечението на пародонтита изисква и отстраняването на некачествени пломби и коронки, тъй като и те задържат под ръбовете си плака и бактерии.

КАК СЕ ЛЕКУВАТ ПАРОДОНТАЛНИ ДЖОБОВЕ?

При наличие на пародонтални джобове е възможна редукцията им с диоден лазер. Доколко мм е допустимо, зависи от биологичното пространство, т.е. разстоянието до костта.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЛАЗЕРНО РЕКОНТУРИРАНЕ НА ВЕНЕЦ?

Лазерното реконтуриране на венец с лазер най-често се извършва комплексно като процедура при естетични реконструкции на предните зъби с фасети. В този случай то има козметичен ефект. Минуси при тази манипулация няма, напълно безвредна и безкръвна процедура е, която извършваме рутинно.

КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПАРОДОНТИТ И ПЕРИОДОНТИТ?

Пародонтитът се причинява от бактериите, които идват отвън, но инфектират венците. Периодонтитът от своя страна е възпаление, което идва отвътре – от зъбните канали, кореновата система на зъбите или дори костта, която ги задържа в челюстта. Той е по-рядко срещан и обикновено е резултат от некачествено лечение на каналите на зъба.

КАК СЕ ЛЕКУВА ХРОНИЧЕН ПЕРИОДОНТИТ?

За лечението на хроничен периодонтит е необходимо дезинфекциране и херметично запълване на кореновите канали. Препоръчително е процедурата да се извършва от ендодонт (специалист по лечението на коренови канали), тъй като той разполага с най-адекватната апаратура за прегледа. Ендодонтският микроскоп дава гаранция, че в каналите няма да останат болестни микроорганизми, които да изискват повторното им лечение в бъдеще.

КАКВО ВКЛЮЧВА ПРОЦЕДУРАТА ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ?

Това е процедура на периодично почистване на натрупан зъбен камък и налепи. Провежда се с ултразвук и инструменти, наречени кюрети, както и апарат, който полира зъбите със специален прах (Air flow). Целта на процедурата е отстраняването на зъбния камък и богатите на бактерии налепи, които възпаляват венците. Препоръчително е процедурата да се провежда поне два пъти годишно – в зависимост от случая.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПАРОДОНТАЛНАТА БОЛЕСТ?

Думата пародонт буквално значи „около зъба”. Пародонталните болести са сериозни бактериални инфекциозни заболявания, които разрушават влакната около корена на зъба и костта под него, т.е. структурата, която задържа зъба в челюстта. Оставена нелекувана, пародонталната болест води до загуба на зъба. Има много форми на пародонтална болест:

 • Гингивит
 • Хроничен пародонтит
 • Агресивен пародонтит
 • Пародонтит, свързан с общи заболявания
 • Некротизиращ пародонтит

НОРМАЛНО ЛИ Е ВЕНЦИТЕ МИ ДА КЪРВЯТ, КОГАТО СИ МИЯ ЗЪБИТЕ?

Също като при всяка друга част от тялото, кървенето е лош знак. Приемете венците си като кожата на ръцете си. Ако Вашите ръце кървяха всеки, път когато ги миете, щяхте да сте сигурни, че има някакъв проблем с тях. Кървенето на венците е най-явният белег на пародонтална болест. Други симптоми, които може да проявявате са:

 • Зачервени, оточни и болезнени венци
 • Кървене при миене, почистване с конец или консумиране на твърда храна
 • Клатещи се или раздалечаващи се зъби
 • Гной между зъбите или венците
 • Рани в устата
 • Постоянен лош дъх
 • Промяна в захапката
 • Промяна в пасването на частична протеза

КАКВИ ДРУГИ ПРИЧИНИ ЗА КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ МОЖЕ ДА ИМА?

Кървенето на венците може да е причинено още от травма в устата или от някои общи заболявания. За да се установи конкретната причина е нужен преглед и консултация при специалист.

КАКВО СА ПАРОДОНТАЛНИТЕ ДЖОБОВЕ?

Вашата кост и пародонтални тъкани трябва да стоят плътно около зъба като стегната яка около врата ви. Когато имате пародонтит, тези тъкани се разрушават и формират пародонтални джобове. С течение на времето тези джобове увеличават дълбочината си.

МОЖЕ ЛИ ПРИ ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБЕН КАМЪК ДА СЕ ВЪЗПАЛИ ВЕНЕЦА?

Професионалното почистване и полиране на зъбите се правят именно с цел да се ограничи възпалението на венците. Възможно е в продължение на няколко дни след почистването на зъбен камък да усещате лек дискомфорт и зачервяване на венците, но това състояние е преходно. Желателно е почистването да се прави най-малко два пъти годишно. Ако възпалението вече е започнало, се налагат няколко последователни посещения.

КАКЪВ Е РИСКЪТ ДА РАЗВИЯ ПАРОДОНТАЛНА БОЛЕСТ?

Смята се, че над 1/3 от хората, навършили 30 години, имат някаква форма на пародонтално заболяване без да са наясно с нея до момента на обострянето ѝ. За да избегнете появата на пародонтит не пропускайте профилактичните прегледи при стоматолога си. В домашни условия се препоръчва почистването на междузъбното пространство с интердентална четка, конец за зъби и вода за уста. Качественото почистване ограничава натрупването на плака и развитието на болестотворни бактерии.

Повече информация за лечение на пародонтит може да намерите на сайта ни.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg