Chat with us, powered by LiveChat

Бондинг – когато видът на зъбите ти е въпрос на предпочитание

Във физиката понятието „адхезия“ означава привличането между градивните частици на веществата. Именно това явление използваме и в стоматологията, за да заздравим структурата на зъбите, да поправим счупвания и пукнатини и дори да изменим усмивката си по възможно най-красивия начин.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АДХЕЗИВНАТА СТОМАТОЛОГИЯ?

Адхезивната стоматология се занимава с привличането на материали към зъбите с цел да заздравим емайла или да променим външния вид на усмивката. Такъв материал може да е например фотополимерът, който се прикрепва за зъбите и подобно на лепило се използва за пломбиране. Адхезията намира приложение в почти всички клонове на стоматологията – дори за превенция на кариес.

В областта на денталната медицина за пръв път говори за адхезия д-р Майкъл Баунокор през 1955 година. В своя статия той описва процедура, която и в наши дни предшества бондинга – ецването (подготовка на зъба чрез трениране с киселина). Друг стоматолог, при това основател на Американското Общество по Естетична Стоматология, Ирвин Смигел, пък е пионерът, който за първи път използва бондинг за затваряне на разстояния между предни зъби и реконструирането на усмивката.

От тогава насам, адхезивната стоматология търпи развитие, за да даде новия облик на денталната медицина в световен план. Благодарение на нейното усъвършенстване в днешни дни можем толкова добре да имитираме твърдите зъбни структури, така че никой да не е в състояние да определи дали усмивката ти е дадена от зъболекаря, или от природата.

ОТ АДХЕЗИВНА СТОМАТОЛОГИЯ ДО БОНДИНГ

Независимо, че адхезията е заложена широко в стоматологичните специалности, терминът „бондинг” се свързва с възстановяването на предните зъби и всички корекции на усмивката. Ето и в кои случаи тази процедура е най-подходяща:

  • при счупени, пукнати или износени зъби
  • затваряне на разстояния между зъбите
  • промяна на формата на зъбите
  • промяна на цвета на зъбите, прикриването на тъмни петна, възникнали в следствие на вътрешни заболявания
  • удължаване на режещите ръбове
  • корекция на пропорциите, формата и разположението на зъбите
  • покриване на чувствителен и оголен дентин ( най-често в областта на зъбните шийки)

ПРЕДИМСТВА НА БОНДИНГА

Едно от най-големите предимства на бондинга е, че в повечето случаи прави пиленето на зъбите излишно. Той е и най-подходящият избор за корекции на по-малка зъбна площ, а позволява и полиране в бъдеще, така че естественият цвят да се поддържа във времето.

Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg