Chat with us, powered by LiveChat

5 практични съвета за първото посещение при зъболекаря

Често пъти родителите отлагат първото посещение при зъболекаря, защото те самите имат неприятна асоциация с това изживяване в миналото. Ще се изненадате колко интересно и приятно може да бъде първото посещение при зъболекаря.
Ако искате да разберете повече по темата, разгледайте отговорите на пет от най-често задаваните въпроси към нашите зъболекари от пациенти, които са имали щастието да станат родители.

1) Кога трябва да заведа детето си за първи път на преглед при зъболекар?

За да създадете полезен навик в детето и усещане за комфорт, докато е на зъболекар, силно препоръчваме първото му посещение да бъде планирано, а не по спешност, когато изпитва болка или сте открили голяма черна дупка в някое зъбче.

Първата среща с личния зъболекар може да се осъществи още около края на първата годинка на детето или когато то има пробили 6 - 8 зъбчета. Тогава нашите специалисти ще оценят как пробиват и как се развиват млечните зъбки и ще ви дадат ценни съвети за навиците, които трябва да създадете в детето. До навършване на третата си годинка е задължително детето да е имало поне едно посещение при зъболекар за преглед и консултация.

2) Как да подготвя психологически детето си за преглед при зъболекаря?

Разговорът родител-дете на тема здрави и красиви зъбки е изключително важен. Трябва да бъдете внимателни, особено с дечица на около 2-3 годинки.

В практиката си често срещаме деца, които изпитват страх от зъболекар, наследен от родителите си. Те никога не са били на зъболекар, но изпитват панически ужас от мястото. За това ви съветваме да бъдете изключително внимателни какви спомени и преживявания от миналото и настоящето споделяте в присъствието на най-малките, особено ако преживяването е негативно. Децата чуват всичко! Освен това те притежават силна емоционална памет и преживяват всяка чужда болка като своя.

Когато съобщавате на детето, че ще ходи за пръв път на зъболекар, не използвайте изрази като “Няма нищо страшно!”, “Спокойно, няма да боли!”. По този начин детето подсъзнателно ще започне да асоциира думата зъболекар с нещо страшно и болка и ще постигнете обратен резултат.

Вместо това се опитайте да събудите любопитството му. Разкажете му за място, където работи зъболекарят, покажете му картинки. Обяснете му какво ще се случи по време на прегледа. Погледнете неговите зъбки и после оставете то да направи преглед на вашите.

С такава подготовка, детето по-бързо ще скъси дистанцията по време на първото посещение, и ние по-лесно ще спечелим доверието му. Съвсем скоро то ще започне да гледа на своя зъболекар като на приятел.

По време на първото посещение, за всяко детенце сме подготвили по няколко интересни изненади, за да остане в него ярък спомен за едно наистина приятно изживяване в кабинета. Както споменахме и по-рано, децата имат изкючително силна емоционална памет и този приятен спомен ще е определящ за неговата успешна профилактика и лечение в бъдеще.

3) Какви са най-важните съвети, които аз като родител ще получа в стоматологичния кабинет?

По време на първия преглед, зъболeкарят ще ви даде ценни съвети за режима и начина на хранене на детето. Ще ви препоръча какви пасти и четки да използвате. И най-вече ще ви даде насоки как да контролирате начина, по който малчуганът си мие зъбките.

4) Как да науча детето си да мие правилно зъбите си, ако аз самият не съм убеден, че го правя правилно?

По време на първото посещение при зъболекаря, ще покажем на Вас и вашето дете, как правилно да си миете зъбите си и ще мотивираме малчугана да ги почиства старателно всяка сутрин и всяка вечер.

Ще обърнем специално внимание на местата, които детето не почиства добре. Така с наша помощ и под ваш ежедневен контрол, заедно ще научим детето от малко как правилно да се грижи за своите зъбки и венци и ще създадем в него един от най-важните и полезни навици.

Правилното почистване на зъбите е единствената гаранция, че детето ви ще има здрава и красива усмивка за цял живот.

5) Как да постъпя, ако съм закъснял с първия преглед и детенцето изпитва болка?

Запишете час за зъболекар незабавно. Съобщете на детето, че ще ходи при Доктора на зъбчетата. Разкажете малко за мястото, но не влизайте в детайли. Оставете на зъболекаря да му обясни какво ще се случва и как точно ще се лекува болното зъбче. 

Отново обръщаме внимание да не казвате на детето: „Няма да усетиш нищо“, „Няма да боли“.  Освен, че така събуждате на подсъзнателно ниво предварително чувство на страх, вие рискувате и неговото доверие към вас. Възможно е по време на манипулацията, то да изпита лек дискомфорт и тогава ще се почувства излъгано. Зъболекарят ще обясни на разбираем за него език всичко, което предстои. Ние имаме специална подготовка за подобни ситуации и можем да намерим най-правилния подход съобразно ситуацията.

Така детето ще продължи да идва с желание на зъболекар за профилактичните прегледи, които му предстоят.

Наши потребители се интересуват от зъбни импланти София.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg