Chat with us, powered by LiveChat

Топ 5 причини за проблеми с венците

Здравето на венците ни е определящо за цялостното състояние на зъбите ни и тяхната стабилност.
Хроничното възпаление на венците може да засегне и подлежащата под венеца кост. Това състояние е по-известно като парадонтит. Ако не се обърне внимание на време, то може да доведе до по-сериозни проблеми в устната кухина като кървене на венците, разклащане на зъби и тяхната загуба.
Но кои са основните причини за възпаление на венците?

1) Неправилна техника на почистване с четка

Често пъти дори да мием зъбите си редовно сутрин и вечер, ако нямаме правилна техника на почистване с четка, ежедневно остават непочистени места на зъбите. Те стават благоприятна среда за развитие на миркоорганизми, които стават причина за възпаление на венците. 

При посещение при Твоят личен зъболекар, важно е той да ти покаже как ефективно да почистваш с четка, дори и трудно достъпните зони, без хронично да нараняваш венците при четкане.

2) Конец за зъби

Ако не използваме редовно конец или зъбен душ за почистване на междузъбните пространства, там започва натрупване на хранителни остатъци и плака между зъбите. Бактериите, които се развиват там, дразнят венеца и са предпоставка за развитие на кариес. Те са и основният причинител на лош дъх.

При почистване с конец е важно прецизно да плъзгаме конеца по повърхността на зъба, като внимаваме да не нараняваме венеца с прекалено рязки и неточни движения.

3) Натрупване на зъбен камък

Основната причина за появата на пародонтит е зъбният камък. Зъбният камък и бактериалната плака са съставени от микроорганизми, хранителни остатъци, клетки от меките тъкани в устата (език, бузи, лигавици), въглехидрати, захари, протеини, киселини и др. Неправилната техника на почистване води до натрупването на бактериална плака, а нейното стареене - до образуването на зъбен камък. Химичният състав на слюнката също играе роля при образуването на зъбен камък.

Редовните професионални почиствания при Твоят личен зъболекар са най-добрият начин да гарантираш здравето на своите зъби и венци.

4) Неправилна позиция на зъбите

Неправилната подредба и застъпването на зъбите на места е предпоставка за сформирането на труднодостъпни за почистване зони. Там лесно натрупваме плака и зъбен камък, които от своя страна предизвикват възпаление на венците.

Ортодонтското лечение в дългосрочен план ни предпазва и от други по-сериозни проблеми като изстриване на зъбите, болки и схващане на ставата, затруднения в дикцията.

5) Прием на определени лекарства или промени в нивата на половите хормони

Промяната на нивата на половите хормони (при пубертет, бременност и дори менструация) може да спомогне и засили възпалението на венците. В тази връзка, дори пациентки приемащи контрацептиви или други лекарства съдържащи полови хромни, са изложени на по-висок риск от проблеми с венците.

Пример за други медикаменти, които оказват влияние на състоянието на венците, са някои от лекарствата използвани за лечение на епилепсия или други, предписвани на пациенти с високо кръвно налягане.

Наши потребители се интересуват от коронка на зъб цена.

Важно е да знаеш, че пародонтитът е лечим, а успехът на лечението зависи най-вече от екипната работата лекар-пациент.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg