Chat with us, powered by LiveChat

Топ 5 причини за проблеми с венците

Здравето на венците ни е определящо за цялостното състояние на зъбите ни и тяхната стабилност.
Хроничното възпаление на венците може да засегне и подлежащата под венеца кост. Това състояние е по-известно като парадонтит. Ако не се обърне внимание на време, то може да доведе до по-сериозни проблеми в устната кухина като кървене на венците, разклащане на зъби и тяхната загуба.
Но кои са основните причини за възпаление на венците?

1) Неправилна техника на почистване с четка

Често пъти дори да мием зъбите си редовно сутрин и вечер, ако нямаме правилна техника на почистване с четка, ежедневно остават непочистени места на зъбите. Те стават благоприятна среда за развитие на миркоорганизми, които стават причина за възпаление на венците. 

При посещение при Твоят личен зъболекар, важно е той да ти покаже как ефективно да почистваш с четка, дори и трудно достъпните зони, без хронично да нараняваш венците при четкане.

2) Конец за зъби

Ако не използваме редовно конец за почистване на междузъбните пространства, там започва натрупване на хранителни остатъци и плака между зъбите. Бактериите, които се развиват там, дразнят венеца и са предпоставка за развитие на кариес. Те са и основният причинител на лош дъх.

При почистване с конец е важно прецизно да плъзгаме конеца по повърхността на зъба, като внимаваме да не нараняваме венеца с прекалено рязки и неточни движения. 

3) Натрупване на зъбен камък

Основната причина за появата на пародонтит е зъбният камък. Зъбният камък и бактериалната плака са съставени от микроорганизми, хранителни остатъци, клетки от меките тъкани в устата (език, бузи, лигавици), въглехидрати, захари, протеини, киселини и др. Неправилната техника на почистване води до натрупването на бактериална плака, а нейното стареене - до образуването на зъбен камък. Химичният състав на слюнката също играе роля при образуването на зъбен камък.

Редовните професионални почиствания при Твоят личен зъболекар са най-добрият начин да гарантираш здравето на своите зъби и венци.

4) Неправилна позиция на зъбите

Неправилната подредба и застъпването на зъбите на места е предпоставка за сформирането на труднодостъпни за почистване зони. Там лесно натрупваме плака и зъбен камък, които от своя страна предизвикват възпаление на венците.

Ортодонтското лечение в дългосрочен план ни предпазва и от други по-сериозни проблеми като изстриване на зъбите, болки и схващане на ставата, затруднения в дикцията.

5) Прием на определени лекарства или промени в нивата на половите хормони

Промяната на нивата на половите хормони (при пубертет, бременност и дори менструация) може да спомогне и засили възпалението на венците. В тази връзка, дори пациентки приемащи контрацептиви или други лекарства съдържащи полови хромни, са изложени на по-висок риск от проблеми с венците.

Пример за други медикаменти, които оказват влияние на състоянието на венците, са някои от лекарствата използвани за лечение на епилепсия или други, предписвани на пациенти с високо кръвно налягане.

Важно е да знаеш, че пародонтитът е лечим, а успехът на лечението зависи най-вече от екипната работата лекар-пациент.

Share:

Leave comment

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg