Chat with us, powered by LiveChat

Ловци на зъболекарски митове – избелване с алтернативни методи (Част 1)

Избелването е сред най-популярните козметични стоматологични процедури, която може значително да подобри вида на усмивката ви. Процедурата представлява извличане на натрупаните оцветявания от повърхността на зъба, които сме натрупали в следствие на прием на определени храни и напитки, тютюнопушене и тн.

Какво представлява избелването?

Зъбният емайл (най-горния слой на зъба) има пореста структура, която е предпоставка за задържане на пигменти и образуване на петна. По време на клиничното избелване избелващият гел се активира с ултравиолетова светлина, прониква в порички на емайла и извлича натрупаните оцветявания. След самата процедура по избелване, зъбите ни не стават изкуствено по-бели. Напротив - след премахването на оцветяванията, те възвръщат естествения си бял цвят.

От какво зависи цвета на зъбите ни?


Цветът на естествените зъби се определя от отразяването и разсейването на светлината от по-прозрачния емайл, в съчетание с по-жълтеникавия цвят на дентина под него. При изтъняване и изтриване на емайла, цветът на дентина може да се проявява в по-голяма степен. За да подобрим вида и цвета на усмивката си в този случай е препоръчително да направим консултация за поставяне на фасети или бондинг.

Как да направим зъбите си по-бели?


По-бели зъби можем да постигнем по два начина:
- чрез клинично избелване, което се извършва на място в клиниката от стоматолог или
- чрез домашно избелване с индивидуални шини, изработени в лаборатория, и професионален гел, който Вашият личен зъболекар ще обясни как правилно да използвате (нанасяне, честота и тн.)

Важно е преди да прибегнем до процедури за избелване на зъбите да се консултираме със специалист стоматолог, а не с Google или някой форум, където се разпространяват митовете за алтернативни методи за избелване. Някои от тях са не просто неефективни, но даже и вредни и могат да доведат до потенциални увреждания на зъбния емайл и естетиката на нашата усмивка.

Нека анализираме действието на едни от най-прилаганите алтернативни средства за избелване и разкрием тяхното реално действие върху зъбите. Освен неефективни те могат да бъдат и изключително опасни, за това, както казваха в едно предаване: Моля, не правете това у дома си

Мит 1

Избелване на зъби със сода за хляб

Факт: Содата за хляб, известна още като натриев бикарбонат, е химическо съединение, което има силно абразивно действие. При прилагането й в домашни условия с цел избелване всъщност нарушавате емайла на зъбите си, увеличавате значително риска от поява на кариес и свръхчуствителност на зъбите.

Мит 2

Избелване на зъбите с лимонов сок

Факт: Лимонената киселина, съдържаща се в лимоновия сок има силен разрушителен ефект върху емайла на зъбите.
Проучване в "General Dentistry”, публикувано през 2008 г. анализира действието на лимонов, портокалов и сок от грейпфрут върху зъбите и доказва, че лимонената киселина има най-силно корозионно действие върху емайла. Затова, избелването с лимон е не само неефективно но и изключително вредно. Дори след прием на цитрусов фреш, Твоят личен зъболекар препоръчва незабавно да изпиеш чаша вода или да изплакнеш устата си, за да защитите зъбите си от разграждащото действие на киселината.

Мит 3

Избелване на зъбите с комбинация от сода и лимон

Факт: Комбинацията между лимонов сок и содата за хляб е друг мит за субстанция, която избелва зъбите. Тя се използва в домакинските препарати за почистване - затова считаме, че тя може да е добра за почистване на емайлираните повърхности в банята, но в никакъв случай не трябва да я прилагаме върху зъбите. Този метод ще увреди трайно повърхността на зъбите ви. Емайлът силно ще се изтъни и зъбите ще станат дори по жълти, тъй като дентинът, който се намира в дълбочина, ще започне да прозира повече. Зъбите ще станат изключително податливи на бактерии и лесно ще развиват кариес.

Повече информация за ортодонт София ще може да намерите на сайта ни.

В Част 2 очаквайте още интересни факти около други митични субстанции, с реноме на алтернативен метод за избелване на зъбите, които препоръчваме да не опитвате никога.
Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg