Chat with us, powered by LiveChat

Кофердамът – тайната съставка на всяка перфектна пломба

Преди да разбереш защо поставяме кофердам при повече от 70% от процедурите, които извършваме в един работен ден, нека първо ти обясним какво представлява той.
Кофердамът е тънко латексово платно с квадратна форма, еластично е и може да се разтяга. Кофердамът изолира зъбите от слюнка и бактерии по време на лечение. Той е около 3 пъти по-ефикасен от ролките и марлите, които много зъболекари все още използват.

Малко история

За негов изобретател се смята американския зъболекар д-р Брауман. Преди повече от 150 години, той за пръв път го използва в практиката си. В Европа кофердамът навлиза през втората половина на 20-ти век, а в България се налага като метод за изолация през последните десет години.
 

Техника на поставяне

Техниката на поставянето на кофердам не се е променила съществено от изобретяването му до сега: върху платното се пробиват дупки със стоматологичен перфоратор по специална схема. Платното се налага върху зъбите, върху които ще работим по време на посещението. Фиксира се с помощта на клампи и специална рамка.
Поставянето му няма да ни отнеме повече от три минути, а предимствата му пред остарелия начин на изолацията с ролки са значителни.
Запознай се с 5 от тях сега!

5 причини Твоят личен зъболекар да го използва ежедневно

before after

1) Резултат, който ще се запази във времето

Влагата и слюнката в устата на пациента са най-големите врагове на стоматолога за изработката на една качествена фотополимерна пломба. 

Чували ли сте ваши приятели да се оплакват, че пак им е паднала някоя пломба или се е разлепила коронка? В почти 100% от случаите това се дължи на не добра изолация по време на фиксация. За разлика от ролките, кофердамът запазва зъба абсолютно изолиран от слюнка, кръв и бактерии. Това прави пломбите, коронките и фасетите ни в пъти по-устойчиви с течение на времето.

Перфектната изолацията е изключително важна и при лечението на кореновите каналите на зъба (ендодонтско лечение). Наличните в слюнката бактерии могат да инфектират канала, който се лекува. За да гарантираме дълготраен резултат, ние задължително ще поставим платно преди да започнем да лекуваме пулпата или каналите на зъбите ти.

2) По-удобен достъп и по-добра видимост за стоматолога

Когато фиксираме платното, над кофердама ще останат единствено зъбите, върху които ще работим. Под платното ще бъдат всички останали зъби, както и езикът, бузите и устните. Това ще подобри значитлно видимостта и ще ни помогне да фокусираме вниманието си изцяло върху работното поле с по-малко усилия.

Освен видимостта, използвайки кофердам, ние достигаме успешно и до иначе трудно достъпни зони, като например повърхността на зъба, която се намира под венеца. Тъй като кофердамът и клампите оказват натиск върху венеца, тойвременно се отдръпва и така можем успешно да излекуваме подвенечен кариес например. 

3) Спокойствие по време на работа за пациент и стоматолог

 

Забелязали сме, че както ние,  в ролята на зъболекари, така и нашите пациенти, се чустват по-комфортно по време на процедурите, в които използваме кофердам. Така от една страна стоматологът има пълен контрол върху изолацията на работното поле, от друга - пациентът не трябва да мисли постоянно за позицията на езика и устните си по време на манипулацията и може да преглъща свободно.

4) Без неприятно стичане на вода и разтвори в гърлото

Освен, че изолира зъбите, кофердамът служи и като преграда устата и гърлото на пациента. Така всички течности и разтвори, необходими за извършването на стоматологичните манипулации (вода за охлаждане, дезинфекционни разтвори и т.н.) остават в самото платно и се аспирират от денталния асистент.

По този начин предотвратяваме стичането им по гърлото, неприятния им вкус и в същото време защитаваме лигавицата на нашите пациенти.

5) Няма шанс да се погълне инструмент

Тъй като платното разделя зъбите от по-долните нива на храносмилателната и дихателната система, кофердамът изключва и неприятната възможност някой от по-малките стоматологични инструменти да бъдат изпуснати и погълнати или вдишани от пациента.

Повече информация за ортодонт София ще може да намерите на сайта ни.

Ако търсиш отговор на конкретен стоматологичен въпрос, можеш да станеш част от екипа ни - избери темата на следващата статия, която Твоят личен зъболекар ще напише специално за теб 🙂

Share:

Comments are closed.

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg