Chat with us, powered by LiveChat

Еволюция на перфектната усмивка

За фасетите с любов

Порцелановите фасети са тънки възстановявания от медицинска керамика, които се прикрепят към предната повърхност на един или повече зъби. Фасетите често са най-краткият път за незабавна трансформация на усмивката. Изработват се по индивидуален проект за “Дизайн на усмивката", за който стоматолог и зъботехник работят ръка за ръка, за да постигнат перфектното съчетание между форма и цвят за вашата усмивка. 
Благодарение на естествения си външен вид и минималната си инвазивност (стоматологът отнема по-малко от милиметър от естествения ви зъб), керамичните фасети са сред най-надеждните и популярни процедури в Естетичната стоматология днес.
before after

Малко история

Възстановяването на усмивката чрез поставяне на фасети набира все по-голяма популярност през последното десетилетие, но първите опити за подобен тип лечение датират преди повече от столетие и се свързват най-вече със зората на филмовата индустрия.

1920

В края на 20-те години на миналия век зъболекар от Калифорния за първи път използва прототипа на съвременните фасети. Д-р Чарлс Пинкъс е американски зъболекар, чиито пациенти били предимно холивудски знаменитости. Той забелязал, че усмивката винаги се отразявала върху външния вид и доверието, което човек създава насреща. За това д-р Пинкъс си поставил за задача да създаде перфектна усмивка за звездните си пациенти, която да грее от големия екран. Той прикрепял акрилен материал към предните зъби на актьорите, като по този начин им придавал правилна форма и ослепителна белота за сцените, в които участвали. Д-р Пинкус прикрепял възстановяванията със специално лепило и макар и временно неговите пациенти постигали перфектната усмивка за своите филми.

1930

През 30-те и 40-те години на миналия век, прототипът на сегашните фасети в Холивуд не остава незабелязан. Зъболекарите осъзнават, че много хора - не само актьорите - искат да имат перфектна усмивка. Фасетите започват да се изработват от по-качествени материали като керамика и композит, но основен проблем в този период остава фиксацията. Зъболекарите не успяват да намерят свързващ материал, който да е достатъчно силен, за да държи порцелана или композита за по-дълъг период от заснемането на една сцена.

1950

През 50-те години на миналия век д-р Майкъл Буонкор открива, че нанасянето на киселинен разтвор върху зъба, прави връзката между естествения зъб и керамичното възстановяване по-плътна и здрава.

1980

През 1982 г. Дж. Каламиа and Р. Симонсен комбинират изследванията и техниките, използвани от Пинкус и Буонкоре и откриват начин да направят връзката между двете повърхности достатъчно здрава, за да прикрепи порцелан към емайла за постоянно. С времето адхезивните методи се модернизират и поставянето на фасети става все по-достъпно и дългосрочно решение за много пациенти.

2018

В днешно време техниките за изработване и фиксация на фасети са толкова напреднали, че е трудно да се различат от естествени зъби. При правилно планиране и качествена работа от страна на стоматолог и зъботехник, фасетите помагат на пациента да постигне естествената красота и перфектно здраве за своите зъби и венци.

Повече информация за лечение на пародонтит може да намерите на сайта ни.

Фасетите изминаха дълъг път през последното столетие и особено през последните няколко десетилетия. Ако желаете да подобрите усмивката си и сте любопитни да разберете повече за възможностите на съвременната Естетична стоматология, консултирайте се с нашите специалисти. Нашият екип от стоматолози ще ви помогне да намерите най-добрия подход за една прекрасна усмивка още днес.

Share:

Park Center, ет. 3

бул. Арсеналски N 2 гр. София

0700 35 0 55

Обади ни се днес!

Работно време

Всеки ден: 9:00 - 20:00

Пиши ни!

office@thesmilecompany.bg